Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Κίτρινα ποδήλατα στο Βόλο

Τα Ποδήλατα δεν κλείνουν την κυκλοφορία, ΕΙΝΑΙ η κυκλοφορία

Χαμογελάμε και Προχωράμε
Χτίζουμε δεν γκρεμίζουμε


Ζούμε σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας που παλιά χαρακτηριζόταν Ποδηλατούπολη.
Οι σημερινές καταστάσεις επιβαρύνουν τις συνθήκες διαβίωσής μας στην Πόλη μας και ήρθε η ώρα πλέον να δράσουμε ατομικά και υπεύθυνα προς μια κατεύθυνση εξυγίανσης .
Το ποδήλατο μπορεί να υποβοηθήσει τη λύση στα έντονα προβλήματα συγκοινωνίας και ρύπανσης, που χαρακτηρίζουν τις περισσότερες μεγαλουπόλεις.

Από συνάντησή μας στην παραλία (Παπαστράτου)

Επιζητούμε να ξαναβρούμε την παλιά μας συνήθεια, να κυκλοφορούμε στην Πόλη μας με ποδήλατο και να διδάξουμε στα παιδιά μας έναν άλλον τρόπο ζωής, χαρούμενο, λιγότερο καταστροφικό, για καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, με σεβασμό στο περιβάλλον.
Είναι βέβαιο πως θα διευρύνεται η συμμετοχή του κόσμου στη ειρηνική αυτή αυτονόητη δραστηριότητα, που θα αποσυμφορεί την κυκλοφορία οχημάτων, θα μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Πόλη μας και θα εξυπηρετεί την υγεία , τον τουρισμό και πολλά άλλα .

Με τον τρόπο αυτό οι ποδηλατόδρομοι θα επιβληθούν από τη βάση, παρασύροντας τις Τοπικές Αρχές σε έργα διευκόλυνσης των δυτρόχων.
Πιστεύομε ότι η κύρια αιτία της μειωμένης Ποδηλατοκίνησης στο Βόλο είναι βέβαια η έλλειψη υποδομής… αλλά προτίστως οι κακές μας συνήθειες της χρήσης του αυτοκίνητου και όχι μόνο, που μας βολεύει σε γενικές γραμμές.
Δεν μας εμποδίζει κανείς, αγαπητοί μας φίλοι, να παίρνουμε το ποδήλατό μας κάποιες μέρες και να ξεχυνόμαστε στους δρόμους της Πόλης μας, συγκεντρώνοντας βέβαια κάποιο κρίσιμο πλήθος (10 με12 ποδηλάτες) ώστε να προχωρούμε, ανεμπόδιστοι από τα αυτοκίνητα.
Οι Δημοτικές Αρχές Βόλου & Ν. Ιωνίας, κκ. Βούλγαρης και Μαβίδης κατανοούν την αναγκαιότητα αυτή, την επικροτούν, δήλωσαν πρόθυμα ενεργό συμμετοχή στην ποδηλατοβόλτα μας αυτή και παροτρύνουν όλους τους Δημότες να πράξουν το ίδιο, για μια Μαγνησία Τουριστική με λιγότερο καυσαέριο και περισσότερη ομορφιά.
Η συμμετοχή των Δημάρχων θα συνοδεύεται και από την κατασκευή και τοποθέτηση 2 μπαρών, σαν μια χειρονομία καλής θέλησης, όπως υποσχέθηκαν, για παρκάρισμα ποδηλάτων.

Ένα παράδειγμα προς μίμηση.
Ο Δήμος Καρδίτσας χορηγεί στον κάθε επισκέπτη για τις δουλειές του στο κέντρο της πόλης ένα δημοτικό ποδήλατο, με την προυπόθεση ότι θ’ αφήσει το αυτοκίνητό του σε έναν από τους δημοτικούς υπαίθριους χώρους στάθμευσης. Εφόσον σταθμεύσεις το αυτοκίνητό σου μπορείς να δανειστείς ένα από τα ποδήλατα που έχει φροντίσει ο Δήμος Καρδίτσας να υπάρχει στο πάρκινγκ προκειμένου να κάνεις τη δουλειά σου και στη συνέχεια να το επιστρέψεις χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Η γενική ιδέα είναι, μία μαζική βόλτα με ποδήλατα, μια ελεύθερη έκφραση ποδηλατών , ξεκινώντας από ένα προκαθορισμένο σημείο εκκίνησης κάθε μήνα, μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα.
Ευπρόσδεκτα είναι και κάθε λογής αυτοκινούμενα με ανθρώπινη δύναμη οχήματα .
Σίγουρα ο σκοπός δεν είναι η ταχύτητα, αλλά κυρίως η προβολή του ποδήλατου. Είναι μια γιορτή για το ποδήλατο στους δρόμους. Δεν προσπαθεί να εναντιωθεί στα αυτοκίνητα, απλά παίρνει το μερίδιό του στο οδόστρωμα από όπου περνάει.

Υπάρχουν οι δρόμοι στο Βόλο και πολύ απλά τους χρησιμοποιούμε και εμείς οι ποδηλάτες .
Είναι μια προσπάθεια διεκδίκησης του δικαιώματός μας να χρησιμοποιούμε το δρόμο.
Δεν έχει διοργανωτές, ούτε αρχηγούς. Όποιος είναι μπροστά χαράζει την πορεία που θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Όταν μαζευτεί ένας ικανός αριθμός ποδηλατών στον τόπο συνάντησης την ημέρα και ώρα του ραντεβού, τότε οι ποδηλάτες ξεχύνονται στο δρόμο, διεκδικώντας ένα μέρος του.
Οι συναντήσεις αυτού του είδους των Ποδηλατιστών γίνονται με μεγάλη επιτυχία σε πόλεις της Ευρώπης και σε μερικές στην Ελλάδα (Αθήνα, Πειραιά, Δράμα κ.α.).

Για να μην δημιουργούνται εντάσεις, καλό είναι σε γενικές γραμμές να ακολουθούμε κάποιους κανόνες.
Τι κάνουμε
* Ενημερώνουμε τους Πολίτες.
* Διευκολύνουμε την κυκλοφορία στους δρόμους.
* Προχωρούμε μαζί.
* Τηρούμε τους κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας.
* Θυμόμαστε ότι η διασκέδαση και η φιλικότητα είναι πιο ανατρεπτικά από την οργή και την κατηγορία.
Τι δεν κάνουμε
* Όχι επικίνδυνες κινήσεις.
* Όχι καυγάδες με τους οδηγούς .
Τα πολλά λόγια περιττεύουν. Ωρίμασαν οι συνθήκες. Ήρθε η ώρα.

Είναι βέβαιο πως σε λίγο καιρό με την πρακτική αυτή, θα απολαμβάνουμε έναν
Όμορφο Βόλο του Ποδηλάτου και δεν θα γκρινιάζουμε παθητικά για έναν άσχημο Βόλο του αυτοκινήτου.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την όποια προβολή και στήριξη, προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης των Πολιτών, για την ''Ποδηλατοβόλτα ''που έγινε στο Βόλο-Ν.Ιωνία στης 24 Φεβρ. Παρακαλούμε πολύ για την συνεχή ενημέρωση της εκδήλωσης αυτής που καθιερώθηκε πλέον να γίνεται κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα.

Οφείλουμε όλοι μας να παραδώσουμε έναν όμορφο Βόλο στα παιδιά μας.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ.
Τα κίτρινα ποδήλατα είναι ποδήλατα φίλων που δεν τα χρειάζονται και δεν τα χρησιμοποιούν πια , τα οποία αναλαμβάνει η ομάδα να τα επισκευάσει και στην συνέχεια θα τα διαθέσει σε σημεία της πόλης, από όπου θα μπορεί κανείς να τα παραλαμβάνει ΔΩΡΕΑΝ και να τα χρησιμοποιεί για όσο χρόνο θέλει.Τα ποδήλατα αυτά θα φέρουν το δια κριτικό τίτλο ¨"κιτρινα ποδήλατα" και μία κίτρινη γραμμή , θα παραδίδονται με την επίδειξη της ταυτότητας του χρήστη και θα φυλάσσονται από αυτούς που θα αναλάβουν την στάθμευσή τους. Ηδή το όλο εγχείρημα είναι πολύ κοντά στην υλοποίησή του , έχουν συγκεντρωθεί κάποια ποδήλατα κσι σύντομα θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: